De handigste must-haves voor je thuiskantoor

Publicatiedatum: 21 mei 2022 14:12:29

De handigste must-haves voor je thuiskantoor


Er wordt tegenwoordig volop vanuit huis gewerkt. Het belang van een goede thuiswerkplek neemt nog steeds toe. En dat gaat veel verder dan een plekje aan de keukentafel met je laptop! In deze blog trakteren wij je op 7 tips voor het creëren van jouw ideale thuiskantoor.

Dankzij alle technische ontwikkelingen wordt de fysieke aanwezigheid op kantoor steeds minder een must. Meer en meer wordt er ook vanuit huis gewerkt. En dat betekent dat je een goede thuiswerkplek nodig hebt. Waar moet je op letten en aan denken bij het creëren van jouw thuiskantoor? 

1. De ruimte

Laten we eerst eens stilstaan bij de ruimte. Claim in ieder geval een aparte ruimte in huis, waar jij goed en rustig kunt werken.
Niet iedereen heeft thuis plek voor een uitgebreid kantoor, maar het is altijd mogelijk om het maximale te halen uit de ruimte die je wél ter beschikking hebt (bijvoorbeeld de onbenutte ruimte onder de trap…). Een paar tips hoe je iedere ruimte optimaal kunt benutten:

  • Stapelen! Zet elektronische apparatuur zoveel mogelijk op elkaar (zolang deze niet door de bovenkant ventileren natuurlijk).
  • Investeer in een archiefkast, waarin je al je paperassen kwijt kunt; deur dicht en het is meteen opgeruimd.
  • Haal het maximale uit de ruimte aan de muur; hang bijvoorbeeld extra boekenplanken op als opbergruimte of beschilder (een deel van) de muur met whiteboard- of krijtverf, superhandig voor je eigen brainstorm-sessies, maar ook voor het opschrijven van je taken van die dag of week.
  • Heb je geen aparte werkruimte, maar slechts een deel van een kamer? Scheid je werkruimte dan af met een kamerscherm of met een roomdivider of eenvoudige stellingkasten (die eventueel ook nog eens van twee kanten als handige opbergkast kan dienen).
  • Je kunt ook je bureau in de boekenkast integreren als je echt geen andere plek hebt voor jouw thuiskantoor. Je kunt op allerlei manieren een bureaublad in de kast creëren. En dat is er nog de optie van het kantoor in de kast; wil je niet (meer) aan je werk worden herinnerd, dan doe je gewoon de deuren dicht. Is jouw kast niet diep genoeg, dan kun je de stoel altijd buiten de kast parkeren. Of je neemt een zitbal in plaats van een stoel, die je onder het bureau rolt als je klaar bent.

2. De juiste bureaustoel

We blijven het herhalen: urenlang zittend werken is funest voor je gezondheid. Dus ook voor je thuiskantoor is het uitermate belangrijk, dat je de perfecte bureaustoel hebt. Ook als je maar een paar uurtjes per week thuis werkt. De kans op gezondheidsklachten door verkeerd zitgedrag is simpelweg te groot. Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een bureaustoel, lees dan vooral ook deze blog: Hoe kies ik de beste bureaustoel.

3. Printer

We dromen allemaal van een ‘paperless office’ en hoewel de papierstroom al flink is gedaald, is papierloos voorlopig nog steeds een utopie. Ook jij zult er thuis niet aan ontkomen, dat je af en toe of vaak iets moet printen. Zorg dat je beschikt over een printer die aan je behoeftes voldoet. Er zijn verschillende varianten: inkjet printers, laser printers en zogenaamde ‘all-in-ones’ of multifunctionals.

Inkjet printers printen met inktpatronen. Deze printers zijn goedkoop in de aanschaf, maar realtief duur in het gebruik door de hoge prijs van de patronen.
Laserprinters zijn daarentegen duur in de aanschaf, maar goedkoper in het gebruik.
All-in-one printers kunnen printen, scannen, kopiëren en soms zelfs faxen.

De vraag die je moet stellen is: welke printer sluit aan bij mijn werk en behoeftes? 

4. Computer of laptop

De must-have nummer 1 in het thuiskantoor is natuurlijk je PC of laptop. Wie kan nog zonder? Belangrijk is dat je via de Cloud toegang hebt tot alle noodzakelijke documenten. Een internetverbinding mag dus ook niet ontbreken.
En let bij het inrichten van je thuiswerkplek op voldoende stopcontacten en zorg voor de nodige verlengsnoeren of powerboxen.
Trouwens, als je alleen een laptop ter beschikking hebt, realiseer je dan goed dat verkeerd gebruik van de laptop de grootste veroorzaker van RSI-klachten is. Werk je regelmatig langer dan 2 uur aan je notebook, dan zijn een laptopstandaard of een monitorarm en een los toetsenbord absolute must-haves voor jou!

5. Papiervernietiger

Jaarlijks worden van zo’n 9 miljoen Amerikanen van hun identiteit beroofd… Het is daarom verstandig om altijd zorgvuldig om te gaan met al je persoonlijke gegevens. Als je thuis werkt, moet je niet echter alleen op je persoonlijke gegevens letten, maar ook op de gegevens van je baas én die van klanten. Om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat oude papieren documenten nooit in de verkeerde handen vallen, is een papiervernietiger volgens ons een absolute must!

6. Basics

En dat heb je natuurlijk de zogenaamde basics nodig: schrijvende pennen, Post-Its, een blocnote, printpapier, mappen of ordners om spullen in op te bergen, een nietmachine en een perforator én printersupplies. Het reguliere spul waar je op kantoor ook over moet kunnen beschikken.

7. Planten

Planten zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook erg nuttig. Ook in je thuiskantoor. Ontdek hier de 5 voordelen van planten op jouw werkplek thuis.

Tot slot: voldoet jouw thuiswerkplek aan de eisen van de wet?

Wat helaas nog vaak vergeten wordt, is dat er ook voor thuis arboregels gelden… Ontdek er alles over in deze blog.