De 5 opvallendste kantoortrends die écht iets voor je doen

Publicatiedatum: 22 mei 2022 12:28:24

De 5 opvallendste kantoortrends die écht iets voor je doen


Kantoortrends gaan veelal gepaard met actuele woontrends; trendy kleuren, stijlen en materialen voor thuis zien we ook terug in de inrichting van kantoren en de ontwerpen van kantoormeubilair. Ben jij benieuwd wat op dit moment hip, hot & happening is voor jouw kantoor? In deze blog ontdek je de 5 opvallendste kantoortrends.

De basis van ieder kantoor bestaat sinds mensenheugenis uit bureaus, tafels, (bureau)stoelen en kasten. Wat wel steeds veranderd, is hoe die meubels eruit zien, hoe ze worden gegroepeerd en hoe dat kantoor verder wordt aangekleed. Dat heeft alles te maken met de voortschrijdende technologie en daardoor de veranderende manier waarop wij werken, maar ook met heersende interieur-trends.

Nu heb je trends en je hebt trends…
Wat wij belangrijk vinden, zijn  kantoortrends die een positieve bijdrage leveren aan de productiviteit van de mensen die op kantoor werken en hun geluksgevoel.

Trends die ervoor zorgen dat jij iedere dag fluitend naar je werk gaat en daar met veel plezier je dag doorbrengt.

Dit zijn wat ons betreft de 5 opvallendste trends die daarvoor zorgen:

1. Beleving is alles

Het inrichten van je kantoor gaat veel verder dan alleen maar het uitkiezen van bureaumeubilair.

De centrale vraag die je jezelf moet stellen is: hoe realiseren we een moderne functionele inrichting die naadloos aansluit bij wat wij als bedrijf willen uitstralen, bij onze identiteit?

Alles draait om beleving. Voor jou en je collega’s, maar ook voor jullie gasten. Het moet iedere dag een feest zijn om hier te mogen werken.

Volgens de Amerikaanse economen Pine & Gilmore, die in 1999 al het begrip belevingseconomie introduceerden, wordt een optimale beleving gevoed vanuit vier domeinen:

 1. fun,
 2. leren & ontmoeten,
 3. ontsnapping
 4. en esthetiek.

Een interieurconcept waarbij rekening gehouden wordt met alle vier deze domeinen, heeft de potentie een optimale beleving te bewerkstelligen.

2. Looks en ergonomie gaan hand in hand

De belevingstrend zorgt ervoor dat kantoren steeds ‘huiselijker’ en gezelliger worden en daar wordt iedereen blij van.

Bijzonder populair is de mix tussen design en vintage met een industrieel sausje.

Maar gelukkig gaan die looks en ergonomie hand in hand en dat betekent dat er tegelijkertijd veel aandacht is voor ergonomisch ingerichte werkplekken.

Dat laatste klinkt weliswaar niet sexy, maar is wel heel erg belangrijk voor je gezondheid én voor je productiviteit. Bijzonder trendy op dit moment zijn zit-sta bureaus

Zit-sta bureaus bestaan al een hele tijd, maar het waren vooral de übercoole bedrijven als Google en Facebook die het concept staand werken meteen in het beginstadium omarmden.

Inmiddels is die trend overgewaaid naar Europa en is er een ware staand-werken-revolutie op gang gekomen. Zit-sta bureaus vliegen bij wijze van spreken als warme broodjes over de toonbank. Een prima ontwikkeling, want door afwisselend zittend en staand te werken, creëer je in ieder geval een actieve werkhouding.

3. Soft seating is booming

Soft seating biedt de perfecte oplossing voor het spanningsveld waar de gemiddelde kantoortuin tegenwoordig mee te maken heeft: enerzijds willen we efficiënt en geconcentreerd kunnen werken, anderzijds moet het vooral leuk zijn. Leuk in de zin van hip, modern en het liefste open. Met andere woorden: een inspirerende loftachtige werkomgeving waar co-creëren met hoofdletters wordt geschreven. Maar de combi van concentreren en co-creëren in één en dezelfde open ruimte vraagt om nieuwe innovatieve faciliteiten. Soft seating is daar een prachtig voorbeeld van.

Omdat die open inspirerende werkomgeving vaak een grote galmbak is, zijn ontwerpers gaan nadenken over meubilair met akoestische kwaliteiten. Onder de naam soft seating zijn er nu ook waanzinnig leuke modellen verkrijgbaar, die niet alleen een antwoord geven op het akoestiek-probleem, maar die ook nog eens 100% passen bij het nieuwe werken op kantoor anno nu. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze te gek leuke design belstoel, voorzien van een akoestische oorschelp?

Fauteuils & softseating

Soft seating biedt overigens niet alleen een oplossing voor akoestische problemen, het geeft ook antwoord op de vraag naar privacy in een grote(re) ruimte. En zo wordt het naast elkaar kunnen concentreren en co-creëren opeens heel goed mogelijk. 

4. Botanical comfy

Waar wij blij van worden is de botanische kantoortrend.

Groen, groener, groenst: wees vooral niet zuinig met planten op kantoor. Al dat groene geweld zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer, je hebt er nog veel meer profijt van. Want, zo blijkt uit onderzoek:

 1. alleen al het zicht op planten vanaf je werkplek zorgt ervoor dat je minder snel in de stress schiet.
 2. Bovendien ben je productiever en creatiever als je wordt omringd door planten
 3. en je kunt je beter concentreren.
 4. Dat onze groene vrienden ook nog eens zorgen voor een betere kwaliteit van de lucht, is eigenlijk al reden genoeg om serieus na te denken over een kantoortuin(tje).

Hier leer je nog meer over de voordelen van planten op kantoor. 

Overigens, de meeste planten zijn groen en die kleur staat voor fris & jong.

 • Groen is rustgevend en werkt stressverlagend.
 • Met groen haal je de natuur naar binnen.
 • Groen biedt bovendien verkoeling.
 • Groene tinten zijn bovendien ideaal ter ondersteuning van precisiewerk.

Wil je meer weten over kleuren en hun werking? Bekijk hier de infographic ‘Welke kleur heeft welk effect?’

Foto planten: GreeneryNYC 

5. De reuze IPad

De vijfde kantoortrend is natuurlijk het smartboard of digibord ofwel de reuze iPad, want dat is het in feite.

Het interactieve touchscreen is nu al bijna niet meer weg te denken uit de hedendaagse conferentieruimte

Het digitale interactieve bord staat voor de nieuwe manier van presenteren.
Op het digibord kun je álle info die op je computer of tablet is opgeslagen tevoorschijn toveren en laten zien, dus niet alleen die ene presentatie die je hebt gemaakt. Bovendien kun je op het bord notities maken met digitale inkt. En uiteraard kun je die ook opslaan én delen. Wil je een filmpje op internet laten zien? Geen probleem, want ook dat kan heel eenvoudig dankzij de WiFi-verbinding. Dit laatste in combinatie met de juiste software maakt het ook mogelijk om videoconferenties te houden, waarvoor je meer personen elders in het land of de wereld kunt uitnodigen; hélemaal in de trend van het werken anno nu.