De 5 leukste salontafelboeken voor je lobby

Publicatiedatum: 28 mei 2022 11:08:02

De 5 leukste salontafelboeken voor je lobby


Doe ons een plezier, neem eens een kijkje in je lobby: welk leesvoer serveren jullie je gasten en is dit voor verbetering vatbaar? Als je inspiratie nodig hebt, wij presenteren in deze blog de 5 leukste salontafelboeken voor je lobby. 

gastblog door Dominique Boesten

Ik heb een gekke afwijking; ik ben steevast te vroeg voor iedere afspraak. Waar ik ook naartoe moet, ik ben zelden precies op tijd en eigenlijk altijd minimaal 5 minuten te vroeg. En dus moet ik zo goed als altijd wachten. De meeste organisaties en bedrijven hebben een lobby voor vroegkomers zoals ik. Sommige van die ruimtes ogen saaier dan een wachtkamer anno 1950 van een gemiddelde huisarts, andere zijn eigentijds ingericht met kekke meubels in fleurige huisstijlkleuren. 
Maar hoe stoffig of retro die lobby ook is, het is een absolute zeldzaamheid dat je als vroege gast wordt getrakteerd op blijmakende literatuur of lektuur. Een corporate brochure van de gastgever, vakbladen uit de branche waarin je gesprekspartner actief is en misschien een Elsevier, MT of Quote op z’n best.

Waarom is er toch bijna niemand creatiever op dit gebied? Vind dan niemand het belangrijk dat je je als bezoeker welkom en gewaardeerd voelt als je even moet wachten? Verras je gasten nou eens met een paar fantastische salontafelboeken met de meest prachtige foto’s waar ieders hart sneller van gaat kloppen. Boeken die je lobby enorm opleuken en waaraan je gast zich kan verlekkeren onder het genot van een verse espresso, cappuccino of een verse muntthee. Prentenboeken die gezien willen worden. Boeken die, als je ze eenmaal openslaat, ervoor zorgen dat je van harte hoopt dat je gastgever vooral niet punktueel is en nog even op zich laat wachten.

Doe me een groot plezier, neem eens een kijkje in je eigen lobby: welk leesvoer serveren jullie je gasten en is dit voor verbetering vatbaar? Als je inspiratie nodig hebt, hieronder vind je 5 fantastische salontafelboeken die het in iedere wachtruimte gegarandeerd goed doen!

Top 5 leukste salontafelboeken (in willekeurige volgorde!):

1. SUMO, Helmut Newton (de handzame versie)

SUMO was het grootste en duurste boek ooit geproduceerd toen het in 1999 in een gelimiteerde oplage van 10.000 exemplaren op de markt kwam, stuk voor stuk persoonlijk gesigneerd en genummerd door de meester zelf. Een werkelijk magistraal boek, 50 x70 cm groot en 30 kilo zwaar. Een speciaal, door star-designer Philippe Starck ontworpen tafeltje zat bij de prijs ingebrepen. Liefhebbers betaalden maar liefst 3.500 gulden voor SUMO; de 10.000 exemplaren waren, gezien de exorbitant hoge prijs, relatief snel uitverkocht. Als je nu nog een exemplaar wilt bemachtigen, moet je rekenen op een investering tussen de € 7.000,- en € 10.000,-. Máár, het goede nieuws is: uitgeverij Taschen bracht een paar jaar geleden een handzaam exemplaar van SUMO uit; kleiner, goedkoper, maar nog steeds even meesterlijk als het origineel. Het boek is een hommage aan de meest controversiële en intrigerende fotograaf van de 20e eeuw. Verheug op je op meer dan 400 foto’s van Helmut Newton (1920 – 2004), die één voor één onderscheidend, verleidend en uniek zijn; gewoon typisch Helmut Newton. Enjoy!

2. Before They Pass Away, Jimmy Nelson

Before They Pass Away is een fascinerend en werkelijk prachtig fotoverhaal over diverse volksstammen op deze wereld. En dat is precies de essentie van Jimmy Nelsons werk: hij wil verhalen vertellen door middel van fotografie. Voor dit boek of project, zoals hij het zelf noemt, reisde Nelson drie jaar lang de hele wereld rond en zocht de meest afgelegen plekken en hun bewoners op, van Papua New Guinea tot Kazakstan en van Ethiopië tot Siberië. Hij wilde mensen fotograferen in hun unieke schoonheid en cultuur en dat is hem heel goed gelukt! Met deze, bijna adembenemd mooie publicatie laat Nelson een visueel naslagwerk achter voor toekomstige generaties. Er is trouwens ook een XXL Limeted Edition van Before they pass Away verkrijgbaar, dat is alleen een ‘iets’ grotere investering: € 6.500,-.

3. De Upside van Down, Eva Snoijink

101 Kinderen met het Syndroom van Down, liefdevol en bijna engelachtig geportretteerd door Eva Snoijink. Met De Upside van Down wilde de fotograaf in 2008 de menselijke kant, de Upside, van het Syndroom van Down laten zien en dit resulteerde in deze hartverwarmende portretten. Eva Snoijink: “101 Kindjes heb ik gezien, gevoeld, gefotografeerd, ervaren en geknuffeld. Alleemaal even lief en bijzonder. Met allemaal ouders zoals jij en ik. Na alle hobbels en kuilen en soms veel verdriet, zaten ze bij mij op de bank enorm te genieten van hun kind.”

Overigens de Engelse versie van het boek heet Down's Upside; dit is ook de verzamelnaam voor de buitenexposities, die na het verschijnen van het boek in diverse grote steden is georganiseerd.

4. Vivian Maier - A Photographer Found, John Maloof

Een paar geleden was ze een nog totaal onbekende straatfotograaf uit New York: Vivian Maier (1926 - 2009). De jonge Amerikaanse regisseur John Maloof kocht op een veiling een doos met 30.000 negatieven, die toevallig van haar bleken te zijn. Hij was zo onder de indruk van de beelden, dat hij wilde weten wie deze vrouw was. En dit zette in feite zijn hele wereld op z’n kop: de zoektocht naar Vivian Maier werd een levenstaak en hij wist alle 149.000 (!) negatieven van haar foto’s op te sporen. Maloof ontdekt dat Maier de foto’s maakte in de jaren dat ze als kinderoppas in Chicago bij diverse gezinnen werkte en tijdens haar reizen over de hele wereld. Ze fotografeerde vooral mensen op straat en stadsgezichten; het meeste van haar werk heeft ze nooit laten afdrukken en ze heeft haar foto’s aan praktisch niemand laten zien. Maloof heeft ervoor gezorgd, dat de wereld nu kan genieten van Vivian Maier’s werk en daar zijn we hem eeuwig dankbaar voor. In dit boek kun je niet alleen genieten van zo’n 250 foto’s van de New Yorkse straatfotograaf, maar lees je ook het boeiende verhaal over de zoektocht naar en ontdekkingen over deze bijzondere, maar ook ietwat eigenaardige vrouw. Inclusief foto’s van al haar, zacht uitgedrukt, vreemde verzamelingen van de gekste prullaria die je maar kunt bedenken. Een fascinerend boek. John Maloof maakte ook een documentaire uit over zijn persoonlijke zoektocht: ‘Finding Vivian Maier’. Een absolute must-see voor iedereen die van Maier’s werk houdt.

5. Genesis, Sebastiao Salgado

De Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado bezocht 32 bestemmingen in Antarctica, Amerika, Afrika en Nieuw-Guinea om, geïnspireerd door het scheppingsverhaal uit de Bijbel (vandaar ook de titel van dit boek), zijn romantische kijk op de aarde te vertalen in een fotoverhaal. Acht jaar lang was hij onderweg en deze reis resulteerde in een monumentaal boek, met uitsluitend zwart-wit foto’s, waarmee Salgado laat zien dat de helft van de aarde nog in natuurlijke staat verkeerd. Hij fotografeerde niet alleen landschappen, maar ook wilde dieren en hij maakte schitterende portretten van rendierjagers, indianen, nomadische boeren en nog veel meer inheemse volkeren in hun natuurlijk habitat. Adembenemend mooie foto’s als eerbetoon aan onze planeet in zijn natuurlijke toestand.    

Dit is mijn top 5; veel plezier met het uitzoeken van een of meer mooie salontafelboeken voor jouw gasten!
Heb jij nog goede tips voor andere mooie boeken, deel het vooral met ons op Facebook!

#inspiratie