De 2 beste tips om inkt en toner te besparen

Publicatiedatum: 17 mei 2022 15:03:26

De 2 beste tips om inkt en toner te besparen


Hoe kun je inkt en toner besparen? In deze blog trakteren wij je op de 2 beste tips om zuinig te printen en zodoende inkt (en dus kosten) te besparen. Doe er vooral je voordeel mee...

Ook al worden we met z’n allen gelukkig steeds papierlozer, er zijn nog maar heel weinig kantoren op deze wereld die geen printer meer hebben. Op vrijwel iedere werkplek is nog wel een printer te vinden. En het is je vast en zeker wel eens gebeurd, dat je stond te wachten op je printje en er niets gebeurde: inkt op.

Printerinkt of toner is niet per se één van de goedkoopste kantoorartikelen en mede daarom is het absoluut de moeite waard om zoveel mogelijk zuinig te printen.

Zuinig printen, kan dat? Ja, dat kan!

2 tips om inkt te besparen (ook handig voor thuis):


Tip 1: Zet de printer standaard op zwart-wit

De meeste printers zijn standaard ingesteld op afdrukken in kleur. Vaak is dit helemaal niet nodig en voldoet een zwart-wit afdruk ook.

Door de voorkeursinstellingen van je printer op zwart-wit in te stellen, druk je zuiniger af. Hierdoor bespaar je inkt en geld.

Bij Afdrukkwaliteit in je printermenu kun ook nog eens kiezen voor concept, lage kwaliteit of snel printen; zo kunt je het inktgebruik verder verminderen.

Tip 2: Kies een zuinig lettertype

Het lettertype of font dat je kiest, bepaalt ook de hoeveelheid inkt die wordt verbruikt.
Het meest zuinige en groene lettertype is het Ecofont.
Je bespaart de meeste inkt met dit lettertype, omdat de letter voor het oog onzichtbare gaatjes bevat. Deze gaatjes worden op papier door onze hersenen genegeerd, op het beeldscherm zijn ze niet te zien.

Inmiddels is er ook speciale ecofont software verkrijgbaar, waarmee je nog meer inkt kunt besparen.

Een ander relatief zuinig lettertypes is Century Gothic. Dit lettertype zit op alle computers en gebruikt 25% minder inkt danArial (vaak het standaard lettertype). Ook Times Roman is veel zuiniger dan Arial.

Dit waren onze eerste 2 tips om zuinig te printen. Tip 3 gaat over het gebruik van duurzame toner of cartridges >>