Dag van de Arbeid 2037 en het kantoor van de toekomst

Publicatiedatum: 28 mei 2022 11:18:06

Dag van de Arbeid 2037 en het kantoor van de toekomst


Hoe zou de Dag van de Arbeid er op 1 mei 2037 uitzien? Laten we eens een blik werpen in het kantoor van de toekomst en fantaseren over hoe onze werkdag er over twintig jaar uitziet. Mits je dan nog een baan hebt… Want: de robots komen eraan!

 

1 mei, de Dag van de Arbeid. In België noemen ze het Feest van de Arbeid. Dat klinkt niet alleen leuker, het is eigenlijk ook een betere naam. Want als je een blik in de toekomst werpt, kun je je serieus afvragen of je twintig jaar nog wel werk hebt. Misschien ben je zelfs al eerder, over tien jaar of nog spoediger, vervangen door robot… 

1 mei 2037, hoe zou die Dag van de Arbeid eruit zien? 

Je stapt ’s ochtends in je zelfrijdende auto en arriveert (uiteraard zonder enig oponthoud) op kantoor. Je auto parkeert keurig zelf in. 

Mijmerend kijk je uit over de plek waar twintig jaar geleden nog tientallen auto’s van je collega’s stonden. Het asfalt is inmiddels verdwenen en de oude parkeerplaats heeft plaatsgemaakt voor een mooi park, waar je iedere middag (verplicht) je rondjes trekt. Je knikt vriendelijk naar de zelfsturende grasmaaier die, zoals iedere week, rustig zijn vaste baantjes trekt. 

Na een blik in de oogscanner opent de deur automatisch. Binnen word je vriendelijk als altijd begroet door Alice. Alice is al lang niet meer van vlees en bloed, Alice is een robot en ze heeft Bernadette (de laatste menselijke receptioniste) van haar troon gestoten. 

Alice is een stuk goedkoper, want ze kost alleen maar een beetje stroom. Ze maakt geen menselijke fouten. Ze kan eigenlijk alles. Dankzij de bewegingssensoren weet Alice wanneer er gasten binnenkomen en wanneer ze weer vertrekken. Zo weet ze precies wanneer ze een 'dialoog' moet aangaan en wanneer ze haar mond weer moet houden. 

Ook handig, ze kan gasten informeren over het bedrijf, ze stuurt jou en je collega’s van vlees en bloed (de laatsten der Mohikanen) een reminder als een afspraak is gearriveerd en ze neemt pakketjes aan.

Je loopt gewoon ouderwets naar boven, want het is al sinds 2018 company-policy dat iedereen (van vlees en bloed) iedere dag tenminste 10.000 stappen moet zetten. En ja, dat wordt gecontroleerd. En ja, daar word je ook op afgerekend. Máár… lang leve de AI (artificial intelligence), na ieder half uur zitten krijg je automatisch een klein schokje toegediend als waarschuwing dat je nu tenminste 2 minuten moet bewegen. 

Gelukkig hebben die ouderwetse bureau’s plaatsgemaakt voor ‘human hamster wheels’ (dat scheelt enorm in de dagelijkse schokken). Lekker stappen maken in je hamsterkooi terwijl je aan het werk bent. Alleen wat lastiger voor de 77-jarige collega’s, want die houden zelfs het laagste tempo niet altijd bij. 77? Ja, de pensioenleeftijd is inmiddels alweer een flink eindje opgekrikt. 

Trouwens, niet iedereen werkt in zo’n looprad. Er zijn nog wel werktafels, maar omdat we in 2017 al wisten dat je ruim 46% productiever bent als je staand werkt en vergadert, staan in dit kantoor van de toekomst alleen nog maar slimme bureau’s en vergadertafels. Je kunt ze staand en zittend gebruiken, ze zijn standaard voorzien van draadloze opladers en bluetooth. En natuurlijk een AI-box die je met je stem bedient en die in contact staat met al je slimme devices. Met één gesproken commando regel je de temperatuur rondom jouw werkplek, je laat het licht harder of zachter branden én, helemaal toppie, je stuurt de espressomachine aan. 

Mocht je je afvragen wat er is gebeurd met de nodeloos trage en niet altijd even stabiele Wi-Fi, die is inmiddels al lang geleden vervangen voor Li-Fi, 100% sneller en niet te hacken. 

Wat natuurlijk bijzonder jammer is, is dat het aantal menselijke collega’s drastisch is teruggelopen. Behalve Alice, de receptioniste, zijn ook de interieurverzorgers en glazenwasser vervangen door robots. Maar niet alleen de ‘dull & dirty’ jobs zijn verdwenen, slimme artificiële systemen hebben ook de banen van de secretaresses en administratief medewerkers ingepikt. Er is geen ondersteunende job meer, waar nog een mens aan te pas komt. En dit is nog maar het begin…

De harde feiten

Volgens het World Economic Forum verdwijnen de komende vier jaar wereldwijd zo’n 7,2 miljoen banen door opkomende technologie. Dus we hoeven helemaal niet twintig jaar te wachten op bovenstaand toekomstscenario… 

Sterker nog, de hologram receptionist(e) bestaat al en de smart standing desk met alle toeters en bellen ook, net zoals de wegwijsrobot, de serveerrobot, de zorgrobot en de hamburgfliprobot die 360 hamburgers per uur kan flippen. Het is alleen nog wachten op het moment dat ze massaal de markt betreden…

Nu vraag je je misschien af hoe een robot jouw beroep als secretaresse of manager kan overnemen. Of een creatief beroep in de journalistiek of de muziekbranche. Die zijn toch niet te vervangen? Wel dus. 

Er zijn al grote mediapartijen die pionieren met algoritmes om automatisch nieuwsbrieven te schrijven. Google experimenteert met het schrijven van muziekstukken door software. Zelfs filmscripts rollen al uit de computer. Wellicht nog niet van Oscarwinnend kaliber, maar wie weet. 

En die secretaresse? Die staat straks dag en nacht voor je klaar, kost maar een paar tientjes per maand en doet je complete agendabeheer. Ze is geen mens van vlees en bloed, maar ook een slim algoritme.  

Kortom: vier vandaag, op de Dag van de Arbeid, een feestje op kantoor dat je nog een baan hebt! 

Trouwens, wist je dat Nederland het enige land in Europa is waar we gewoon werken op 1 mei? In de meeste andere landen is dit een officiële vrije dag (net zoals voor de medewerkers van de Gemeente Amsterdam, die de uitzondering op de regel zijn in Nederland). Waarom dat zo is, kun je hier nalezen op Wikipedia

Have a nice day!

 

 

Beeld gevonden via:
Robot: The cornerplay 
Human Hamster Wheel: Mandesager 

Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog