Clipper CS-1, computerwerkplek avant la lettre

Publicatiedatum: 21 mei 2022 18:15:08

Clipper CS-1, computerwerkplek avant la lettre


L’histoire se répète…

Terug naar toekomst? De Clipper CS-1 was in 1994, het jaar waarin Newspace Incorporated deze werkcapsule op de markt bracht, ronduit futuristisch en revolutionair. Het grappige is, dat dit ontwerp van Douglas Ball en Jeff Sokalski tegenwoordig weer helemaal hot is en terug te vinden op plaatsen waar Het Nieuwe Werken-principes hoogtij vieren. Eigenlijk kun je het de eerste mini-HNW-werkplek avant la lettre noemen.

Eén van de ongeveer 100 geproduceerde Clipper CS-1’s werd eind oktober geveild op Catawiki voor € 3180,–. Het ontwerp voor dit virtuele kantoor, uitgevoerd als een compleet opzichzelfstaande capsule, maakte deel uit van een studie voor Herman Miller om computerwerkplekken te verbeteren. In de Clipper moest geconcentreerd en ergonomisch verantwoord aan een computer kunnen worden gewerkt. Als je de foto’s bekijkt, dan lijkt het wel alsof je in een cockpit van een klein vliegtuig zit of in een speelgoed-vliegtuigsimulator. Een cool ontwerp wat ons betreft; we like!

 

Wil je een Clipper CS-1 live bewonderen? Dat kan! Eéntje maakt namelijk deel uit van de permanente collectie van The Museum of Design in Londen.


Foto's: Catawiki Veilingen