5 irritaties op kantoor die je productiviteit zomaar kunnen verhogen

Publicatiedatum: 26 mei 2022 14:42:17

5 irritaties op kantoor die je productiviteit zomaar kunnen verhogen


Werken op kantoor gaat onvermijdelijk gepaard met werkgerelateerde irritaties. Sommige ergernissen zorgen er onbewust voor, dat jij juist productiever en innovatiever wordt. Je leest er alles over in deze blog.

Als je bedenkt dat je meer dan 2000 uur per jaar op kantoor doorbrengt, dan is het logisch dat werkgerelateerde irritaties onvermijdelijk zijn. Ja, zelfs op het allerleukste en ogenschijnlijk meest perfecte kantoor. Te hard pratende collega’s, de zoveelste ‘paperjam’ in de printer en alweer die ene collega die ongevraagd een praatje komt maken aan jouw bureau. Allerlei ergernissen, die je flink uit je concentratie kunnen halen.

Maar wist je dat er ook irritaties bestaan, die juist een positief effect hebben op je productiviteit?
De Amerikaan Tom Gimbel, directeur van LaSalle Network, beweert dat bepaalde ergerlijke situaties je hersenen op een compleet andere manier prikkelen. Met als resultaat dat je juist innovatiever en zelfs productiever wordt.

Gimbel geeft de volgende voorbeelden van situaties die ervoor zorgen dat je brein op volle toeren gaan draaien.

1. Sarcastisch commentaar

Als je een uitbrander van je baas of van een klant krijgt, word je geïnspireerd om harder te werken. Want het laatste waar je op zit te wachten, is de volgende reprimande. Zulk sarcastisch commentaar zet je altijd aan het denken om de kritiek te kunnen plaatsen en te verwerken: je wordt namelijk gedwongen de scherpe randjes van de, op onaangename wijze overgebrachte boodschap te ontcijferen. Je brein moet de mogelijke betekenissen analyseren en interpreteren, waardoor je automatisch je eigen verbeeldingskracht en probleemoplossend vermogen vergroot.

2. Een rommelig kantoor

Niets irritanter dan een rommelig ogend kantoor. Je kunt echter je voordeel halen uit een chaotische omgeving. Een rommelige werkplek helpt je namelijk om je gedachten op orde te krijgen en sneller beslissingen te nemen. Uit onderzoek blijkt dat je brein je taken vereenvoudigt als er in je omgeving chaos heerst. Bovendien heeft dit ook een positief effect op je creativiteit.

3. Lawaaierige afleidingen
Je bent juist creatiever als er achtegrondgeluiden zijn. Wanneer je aan het werk bent, kun je worden afgeleid door lawaai. Deze stoorzenders zorgen er echter voor, dat je hersenen het specifieke geluid proberen weg te filteren. Hierdoor wordt je abstracte denkproces in gang gezet; je komt sneller op goede ideeën, omdat je hersenen als het ware al zijn opgewarmd. In een stille ruimte draaien je hersenen niet op volle intellectuele toeren, terwijl in een lawaaierige ruimte de lat automatisch hoger wordt gelegd en je brein op een hoger niveau worden uitgedaagd.
Heb jij alleen maar collega's die altijd muisstijl zijn en geen andere stoorzenders, zet dan eens een muziekje op terwijl je werkt... (je zult zien: je kunt je beter concentreren en je geheugen werkt op volle toeren).

4. Roddelen

Gimbel beweert dat effectieve kantoorroddel zorgt voor minder stress en meer productiviteit. Effectief wil zeggen geen kwaadaardige praatjes, maar informatie die het hele team ten goede komt. Het signaleren van slechte gewoontes bijvoorbeeld. Als jij ziet dat een collega iets niet zo slim aanpakt of zelfs slecht presteert en je houdt dit voor je, dan is de kans groot dat jij in de stress schiet. Door hierover te roddelen (of beter gezegd: gewoon erover praten met een collega) is de druk van de ketel. Je zult je daarna een stuk rustiger voelen.

5. Overwerken zonder beloning

Creativiteit komt voort uit de wil om te creëren. Dus als je écht creatief wil zijn, dan is je enthousiasme hierover al beloning genoeg. Als je geen extra beloning verwacht, dan voel je ook geen druk om te presteren. Je gedachten komen vanzelf tot rust. Alleen dan kun je je gedachten heerlijk laten dwalen met als resultaat dat je vele malen creatiever kunt zijn.