5 Voordelen van planten op kantoor

Publicatiedatum: 22 mei 2022 20:02:54

Gezonder, vrolijker en relaxed dankzij planten op kantoor


Planten op kantoor, is dat echt zo belangrijk? Ja, want je bent vrolijker, gezonder en hebt minder stress met planten op kantoor! Ontdek in deze blog alles over de 3 belangrijkste voordelen van planten en bloemen op kantoor. En doe je voordeel met onze tips voor het aanleggen van jouw eigen kantoortuin(tje).

Of je nu wel of geen groene vingers hebt, doe jezelf een heel groot plezier en zet een paar planten in je kantoor. Het fleurt de boel niet alleen op, je hebt er vooral heel veel profijt van. Want, zo blijkt uit onderzoek, alleen al het zicht op planten vanaf je werkplek zorgt ervoor dat je minder snel in de stress schiet.

Bovendien wordt beweerd dat je productiever en creatiever bent als je omringd bent door planten. En je kunt je blijkbaar beter concentreren.

Dat onze groene vrienden ook nog eens zorgen voor een betere kwaliteit van de lucht, is eigenlijk al reden genoeg om serieus na te denken over een kantoortuin(tje).

Wij zetten de 3 belangrijkste voordelen van planten op kantoor voor je op een rij én natuurlijk geven we je tot slot een paar tips voor het aanleggen van jouw eigen kantoortuin.

 

1. Betere luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in veel kantoren is al gauw te laag, vooral in de winter. Droge en te warme lucht zijn hier debet aan.

Hoe je dit merkt?
Je kunt last krijgen van:

 • een droge mond,
 • brandigere en tranerige ogen
 • of een verstopte neus.

De oplossing: zet planten neer die veel water nodig hebben, bijvoorbeeld zo’n lollige bananenplant of een bamboepalm, maar een ficus of kamerlinde doen het ook goed.

Meer dan 90% van het water dat je deze planten geeft, wordt via de bladeren teruggegeven aan de lucht in jouw kantoor.

Zo kun je de luchtvochtigheidsgraad op natuurlijke wijze met 10 tot 15 procent verhogen.

Dit is bij diverse kantoren getest en wat bleek: de kantoren die dit soort waterslurpers plaatsten, profiteerden ook nog eens van een lager ziekteverzuim (de werknemers waren op jaarbasis gemiddeld 3,5 dag minder vaak ziek thuis!). 

Als je nu denkt dat je alleen in de wintermaanden planten moet houden, heb je het mis. Als het buiten warm is, helpen planten juist ook om je kantoor te koelen. 

2. Planten zuiveren de lucht

Hoe vaak zet jij het raam in jouw kantoor open?
Als je dit iedere dag tenminste een half uur doet, dan krijg je al een gezonde dosis frisse lucht binnen. En dat is belangrijk, want ook al wordt er iedere dag goed gepoetst, de lucht in kantoren is bijna altijd vervuild.

Dit heeft dus niets met hygiëne te maken, maar met de aanwezigheid van zogenaamde ‘kantoorvervuilers’, zoals:

 • je printer,
 • het kopieerapparaat,
 • je beeldscherm,
 • maar ook de vloerbedekking
 • of een vloerkleed
 • en bijvoorbeeld de stoffering van je (bureau)stoel.

Al deze vervuilers stoten chemische stoffen af en die vervuilen de lucht in jouw kantoor.

Als de lucht niet wordt gezuiverd, adem je die vervuilde lucht dus iedere keer weer in. Mogelijke gevolgen:

 • hoofdpijn,
 • een droge keel,
 • geïrriteerde ogen,
 • een verstopte neus
 • en als je heel gevoelig bent kan het zelfs zorgen voor kortademigheid. Vooral als je kantoor niet of niet goed wordt gelucht.


De oplossing?

Vaker luchten.
Je kunt ook een luchtreiniger aanschaffen, maar je bent waarschijnlijk minder geld kwijt als je kiest voor planten.

Het is bewezen dat planten de lucht zuiveren; ze absorberen zelfs bepaalde schadelijke stoffen.

Zo zorgen planten ervoor dat de concentratie koolstofdioxide omlaag gaat; dit geldt ook voor bepaalde andere stoffen die in hoge concentraties schadelijk voor je kunnen zijn.

De lucht wordt dus echt schoner dankzij de planten en wordt door de mensen die in het kantoor werken ook echt als frisser ervaren.

Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking zijn palmen, bijvoorbeeld de onderhoudsvriendelijke Areca palm. Voorbeelden van andere luchtzuiverende planten zijn:

 • de lepelplant,
 • aglaonema,
 • sanseveria,
 • philodendron,
 • krulvarens,
 • en de rubberplant.

3. Gezonder met planten

Medewerkers van kantoren met planten zijn bewezen minder vaak ziek en alleen al het zien van planten zorgt er blijkbaar voor dat mensen minder stress ervaren.

De reflectie van het groen van de planten zorgt er ook nog eens voor dat je ogen minder snel vermoeid raken.
 

Onze tip: investeer in een paar leuke planten voor je kantoor (vergeet ook je thuiskantoor niet)!


5 Tips voor jouw kantoortuin

 

1. Maak het jezelf niet te moeilijk: kies gemakkelijke planten die niet al te veel verzorging nodig hebben en die droge lucht kunnen verdragen.


2. Om te vermijden dat de planten bezwijken onder alle aandacht, kun je het beste één iemand als verzorger aanwijzen. Een keer per week een rondje met de gieter is al snel genoeg.


3. Je planten willen ook ‘eten’ (althans de grond waar ze in staan); plantenvoeding is een must om je planten happy te houden. Natuurlijk heeft iedere plant andere behoeftes; meestal vind je die informatie op een kaartje bij de plant als ‘m koopt. Even om advies vragen, is ook altijd handig. En zorg ervoor dat je altijd plantenvoeding op voorraad hebt.


4. Als je op een druk kantoor werkt, is hydrocultuur het overwegen waard.


5. Houd bij de keuze rekening met de lichtinval in je kantoor; sommige planten zijn zonaanbidders, andere vertoeven liever in de schaduw. 


Veel succes met onze tips!

 

P.S. Heb je geen groene vingers, dan zijn zijden bloemen een prima alternatief. ;-)

Rotsachtige bergrug met besneeuwde toppen