0 Vergelijken
  • Persoonlijk advies op werkdagen van 8:30 tot 17:00
  • Door klanten beoordeeld met een 8.9
  • Gratis verzending vanaf € 65 (excl. btw)
5 Voordelen van planten op kantoor
06 feb 2020

5 Voordelen van planten op kantoor

Planten zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook erg nuttig. Vooral op kantoor. Mensen met planten op hun werkplek zijn over het algemeen vrolijker, minder vaak ziek, meer tevreden met hun baan en hun leven in het algemeen. Ontdek de 5 voordelen van planten in jouw (thuis)kantoor.

1. Betere luchtkwaliteit

Veel moderne kantoorruimtes zijn bijna hermetisch afgesloten. Hierdoor komt er te weinig frisse lucht binnen en zogenaamd ‘vervuilde’ lucht blijft in de ruimte hangen.

Vervuilers zijn onder meer printers, copiers, beeldschermen, schoonmaakproducten en zelfs stoffering (van bijvoorbeeld stoelen en vloerbedekking). Zij stoten materialen uit, die de kwaliteit van de lucht aantasten. Die vervuilde lucht adem je telkens opnieuw in. Met als mogelijke gevolgen: hoofdpijn, pijnlijke ogen en een droge keel.

Planten kunnen dit probleem (voor een deel) oplossen. Planten verlagen namelijk de concentratie van koolstofdioxide en andere stoffen die in hoge concentraties schadelijk zijn. De binnenlucht wordt als frisser ervaren.

Typische luchtzuiverende planten zijn onder meer krulvarens, gerbera’s, de rubberplant, klimop en de dadelpalm.

 

2. Betere luchtvochtigheid

Een kantoor is vaak gevuld met droge en, vooral in de winter, te warme lucht. De luchtvochtigheid in de ruimte is dan al gauw te laag. Dit kan zorgen voor een droge mond, een verstopte neus en geïrriteerde ogen.

Planten die veel water nodig hebben, kunnen de vochtigheidsgraad met 10 tot 15 procent verhogen. Meer dan 97% van het water dat zij krijgen, wordt namelijk via de bladeren teruggegeven aan de lucht in de ruimte. Onderzoek heeft aangetoond dat kantoren die dit soort planten plaatsten, profiteerden van een lager ziekteverzuim: een daling van maar liefst 3,5 dag per werknemer per jaar.

Omgekeerd kunnen planten ook helpen je kantoor te koelen, door beschaduwing en door verdamping van water.

Planten met een hoog waterverbruik, die de luchtvochtigheid kunnen verbeteren, zijn bijvoorbeelde varens, siergrassen, de bamboepalm, de kentiapalm, de ficus, klimop, de philodendron, spatyphillum, de kamerlinde en de bananenplant.

 

3. Minder stress 

Planten zorgen voor een ontspannen en betere atmosfeer op kantoor; door de aanwezigheid van planten wordt de werkplek als prettig ervaren en minder saai.

Opnieuw tonen onderzoeken aan, dat stress vermindert bij het zien van planten. Gevoelens als angst, woede en verdriet worden minder, terwijl positieve gevoelens worden gevoed. Medewerkers die veel aan een beeldscherm werken en die zicht hebben op groene planten, hebben minder last van werkstress en ze zijn minder vaak ziek. De reflectie van het groen van de planten zorgt er ook nog eens voor dat je ogen minder snel vermoeid raken.

 

4. Productiever en creatiever

Er blijkt zelfs een relatie te bestaan tussen de aanwezigheid van planten en de productiviteit van medewerkers. Planten hebben bovendien een positieve werking op de creativiteit en concentratie van mensen.

 

5. Minder last van geluid

Planten absorberen ook nog eens geluid. Maar houdt wel rekening met de grootte van de plant. Een klein plantje op je bureau zal geen wonderen qua geluiddemping verrichten.

Ook de plaats van de planten is natuurlijk belangrijk. Planten die in een hoek van het kantoor staan, hebben meer effect dan groen dat middenin de kantoorruimte staat.

 

Onze tip: Investeer in leuke planten voor je kantoor én je thuiskantoor. Je zult er ongetwijfeld veel voordeel van hebben!

 

 

 

 

Foto ‘bomen op kantoor’ ΟΡΕΝΑD
Foto ‘boomstamreceptie’ Alyson Shontell/Business Insider

Thema's