4 Tips om je werk los te laten in de vakantie

Publicatiedatum: 22 mei 2022 14:12:59

4 Tips om je werk los te laten in de vakantie


Vakanties zijn bedoeld om energie te tanken. Dat betekent, dat je je werk écht moet loslaten. Maar hoe je dat? Vooral als je de afgelopen maanden veel thuis hebt zitten werken? Wij hebben in deze blog vier tips voor je.

 

1. Laat het maar gebeuren

Ben jij iemand die verslaafd is aan de dagelijkse hectiek van zijn of haar werk?

Deadlines halen, problemen oplossen, takenlijsten afwerken etc. etc.?

Dan is de kans groot dat je op dag 1 van je vakantie last krijgt van afkickverschijnselen. Hoe je die herkent? Je raakt snel geïrriteerd, heb last van een opgejaagd gevoel of een gevoel van doelloosheid, je bent onrustig omdat je bang bent dat het op het werk allemaal in het honderd loopt nu jij er niet bent.

Onze tip: laat het maar gewoon gebeuren en val anderen vooral niet lastig met jouw gevoel. Als je de drang hebt iets te moeten doen, leef je dan uit op iets onschuldigs of ga voetballen met je kinderen.

 

2. Verstop je laptop

Zorg dat je tijdens je vakantie 100% offline bent en onderdruk de neiging om op je smartphone of laptop je mails of social media te checken. Bellen, facetimen, appen, skypen of zoomen met de collega's is ook verboden. Gewoon NIET doen. Als je eerlijk bent, kan bijna alles wachten tot jou vakantie voorbij is.


3. Delegeer

Zorg ervoor dat je jouw taken en/of verantwoordelijkheden tijdens je vakantie overdraagt aan een of meer collega’s. De kans is groot dat zij het anders doen dan jij, maar leg je daarbij neer, dat is o.k. Heb vertrouwen en realiseer je dat niemand onmisbaar is, ook jij niet.

Bedenk goed of jij tijdens je vakantie gestoord wilt worden of niet. 
Onze tip: spreek af dat je niet of uitsluitend in absolute noodgevallen gebeld mag worden.


4. Afkicken zonder nieuws.

Ga eens op mediadieet; het is heerlijk om een weekje helemaal af te kicken van je behoefte aan nieuws en informatie. Geen internet, geen televisie, geen kranten, helemaal niets. Je zult merken dat je dan rust in je hoofd krijgt. De wereld draait gewoon door, met of zonder coronavirus.

Lees eens een goed boek (en dan adviseren wij om de vakboeken links te laten liggen en eens te kiezen voor spannende, mooie, grappige of ontroerende literatuur).

Besteed oprecht aandacht aan de mensen met wie je vakantie hebt, geniet van samen eten, speel met je kinderen, maak samen lange wandelingen of fietstochten of doe gewoon lekker helemaal niets. Want dat laatste mag ook en is zelfs heel erg gezond!

Fijne vakantie!