4 Motivatietips voor thuiswerkers

Publicatiedatum: 28 mei 2022 09:55:21

4 Motivatietips voor thuiswerkers


Werken vanuit huis; het klinkt oh zo aantrekkelijk, maar is het dat ook echt? Productief thuiswerken is een kunst die niet voor iedereen is weggelegd. De grootste uitdaging is het om gemotiveerd te blijven. Hoe doet je dat? Wij hebben 4 motivatietips voor je.

Als je altijd of regelmatig thuis werkt, dan weet je dat het soms best lastig is om 100% geconcentreerd en gemotiveerd te blijven. De hond of kat dartelt rond je benen, omdat hij naar buiten wil of partnerlief wil weer eens iets van je weten. En dan die verleidingen in huis zodra je aandacht dreigt te verslappen: 'even' voor de televisie ploffen (en in slaap vallen) of de goed gevulde koelkast plunderen... Hoe houd je thuis je concentratie vast en laat je je niet afleiden? 4 Tips om gemotiveerd te blijven als je thuis werkt:

#1 Richt een werkkamer in

Het lekkere van thuiswerken is dat je in je joggingpak met je laptop op schoot op de bank kunt ploffen. Het is voor je motivatie echter veel beter als je een bepaalde ruimte in huis inricht als jouw werkplek. Een kleine ruimte met een tafel en een goede bureaustoel maken al een groot verschil. Op het moment dat je hier binnenstapt, weet je: tijd om te werken.

#2 Maak een takenlijst

Maak een lijst van alle taken die je vandaag, deze week of deze maand moet doen. Zet erbij wat wanneer klaar moet zijn en maak een goede planning wat je wanneer gaat doen. Zo’n takenlijst helpt je om thuis sneller en makkelijk in de ‘werk-modus’ te komen. Werk bijvoorbeeld iedere vrijdag je takenlijst voor de komende week bij. Verwerk je taken in een goede planning of agenda, zodat je een visueel overzicht hebt van wat je hebt afgewerkt en wat je nog moet doen.

#3 Kleine taakjes kun je sneller afvinken

Soms werk je aan een of meer grotere projecten, waarvoor je verschillende dingen moet doen. Deel ieder project op in kleinere deeltaken. Die kun je sneller wegstrepen met de mededeling ‘done’. Dit houd je scherp en gemotiveerd.

#4 Slaap vandaag, werk morgen

ZZP’ers (maar ook thuiswerkers met een vaste baan) zitten vaak tot in de late uurtjes achter hun PC of laptop. Soms word je overdag snel en gemakkelijk afgeleid, waardoor je ’s avonds je uren moet inhalen. In plaats van liters espresso drinken om je werk die nacht nog af te krijgen, is het beter om gewoon lekker in je bed te kruipen en het de volgende morgen goed uitgerust af te maken; meestal ben je dan veel sneller klaar. Want als je moe bent, ben je eenvoudigweg minder gemotiveerd en geconcentreerd.

Het ontwikkelen van vaste routines is de beste manier om thuis gemotiveerd je werk te doen. Wij hopen dat deze tips je hierbij een eindje op weg helpen.