4 Grote voordelen van luisteren naar muziek terwijl je werkt

Publicatiedatum: 28 mei 2022 09:51:07

4 Grote voordelen van luisteren naar muziek terwijl je werkt


Wist je dat je je veel beter kunt concentreren als je naar muziek luistert terwijl je werkt? En dat je geheugen dan op volle toeren werkt? In deze blog lees je hoe dat werkt en wat de andere belangrijke voordelen zijn van muziek luisteren op kantoor. 

Luisteren naar muziek terwijl je zit te werken, heeft een positief effect op je prestaties.  

Dat is goed om te weten en álle reden om meteen een CD’tje (klinkt misschien ouderwets, maar werkt nog steeds) of je koptelefoon op te zetten en te luisteren naar jouw favoriete muziek op je smartphone terwijl je hieronder leest wat de vier belangrijkste voordelen zijn van muziek luisteren op kantoor. 

 

1. Muziek verbetert het prestatievermogen van je geheugen

De grote invloed van muziek op je geheugen is intrigerend.

Muziek van Mozart en barokmuziek hebben een ritmepatroon van 60 beats per minuut en dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je linker en rechter hersenhelft tegelijkertijd worden geactiveerd.

Deze simultane of gelijktijdige hersenactiviteit heeft tot gevolg dat je leervermogen op volle kracht actief is.

Even voor de duidelijkheid: met het geheugen wordt het vermogen om informatie te onthouden bedoeld.
Dat wil zeggen: de opslag van de informatie, maar ook het vasthouden, bewaren en terugzoeken van die gegevens. Leren is het proces waardoor nieuwe kennis en vaardigheden in de hersenen worden opgeslagen.

Hoe werkt dit in de praktijk?

De informatie die je bestudeert of waar je op dit moment mee bezig bent, activeert je linker hersenhelft, terwijl de muziek waar je op hetzelfde moment naar luistert je rechter hersenhelft prikkelt.

Activiteiten die beide hersenhelften gelijktijdig inschakelen, zoals ook zingen of het bespelen van een instrument, zorgen ervoor dat de hersenen veel beter in staat zijn om informatie te verwerken (in de zin van vasthouden, bewaren en terugvinden). 

 

2. Muziek zorgt voor een betere concentratie

Als je naar muziek luistert, kun je je beter concentreren.

Zowel de duur als de intensiteit van je concentratievermogen worden dankzij de muziek verhoogd. Diverse onderzoeken hebben dit aangetoond.

Wat helaas niet helemaal duidelijk is, is met welke soort muziek of welke muziekstructuur je het beste resultaat bereikt. Dus zet gewoon op wat jij mooi vindt en je zult zien dat je je aandacht langer en beter bij je taak kunt houden.
 

3. Perfect hulpmiddel tegen chronische hoofdpijn en migraine

Luisteren naar muziek kan helpen om de intensiteit, de frequentie en de duur van gemene chronische hoofdpijn en zelfs migraine te verminderen.

Dus voel je in de loop van de dag hoofdpijn opkomen, zet dan meteen muziek op; waarschijnlijk doet een rustig melodietje het wel beter dan heavy metal. 

 

4. Gezonder en minder gestresst met muziek

Muziek geeft je afweersysteem een boost.

Volgens wetenschappers kan muziek bepaalde emoties opwekken, die ervoor zorgen dat je lichaam meer hormonen met imuunversterkende eigenschappen afscheidt.

Luisteren naar muziek of zingen kan bovendien ook leiden tot een afname van het stressgerelateerde hormoon cortisol. En een verhoogd cortisol-gehalte is op haar beurt mede verantwoordelijk voor een afname van je weerstand.

 

Conclusie: als je naar muziek luistert terwijl je werkt, voel je je beter en presteer je beter.

Misschien wel een goed idee om hierover afspraken te maken met collega’s als je een kantoorruimte deelt en/of geen koptelefoon of oortjes hebt.

 

Wat is jouw favoriete muziek tijdens het werk? Deel jouw favoriete muziekclip met ons op Facebook!