Papier snijden: zo doe je dat snel en makkelijk

Publicatiedatum: 20 mei 2022 14:52:33

Papier snijden: zo doe je dat snel en makkelijk


Papier of karton snijden, hoe moeilijk kan het zijn? Zou je denken. Papier snijden is een kunst en er komt iets meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. In deze blog leer je alles over de kunst van het papier snijden. En je maakt kennis met de verschillende soorten papiersnijmachines die je hiervoor kunt gebruiken. Verheug je op veel praktische tips.

Presentaties, brochures, tekeningen, offertes, rapporten, foto’s en talloze andere documenten krijgen net dat beetje extra door ze professioneel te ‘verpakken’. In vaktermen noemen we dat ‘nabewerking’. Het is de finishing touch die jouw document een professionele uitstraling geeft en duurzaam maakt.

Soms is er voor die finishing touch nog een extra bewerking nodig, zoals boren of snijden. Hiervoor bestaan gelukkig praktische hulpmiddelen waarmee je dit zelf gemakkelijk kunt doen. Een mooi voorbeeld hiervan is de papiersnijmachine .

Papier snijden is een kunst

Bij het snijden van papier of karton komt iets meer kijken dan je misschien zou verwachten.

In de allereerste plaats heb je maken met verschillende materiaalsoorten. En ieder materiaal heeft zijn eigen dikte, volume en formaat. De hamvraag is dan ook: welke snijtechniek past bij het materiaal dat ik wil snijden?

Vervolgens heb je de keuze uit een groot aantal snij-oplossingen, passend bij jouw materiaal. Wat die keuze vaak moeilijk maakt, is het enorme verschil in de prijzen van papiersnijmachines.

Laat je niet meteen verleiden door de beste stuntprijs. Want de euforie over een lage aanschafprijs kan in één klap omslaan in grote teleurstelling en zelfs boosheid als blijkt dat die goedkope papiersnijmachine niet aan je verwachtingen voldoet, als de prestaties tegenvallen, maar helemaal als de machine ook nog eens kapot gaat en tot overmaat van ramp niet meer kan worden gerepareerd.

Wil je lang plezier hebben van je papiersnijmachine, dan is ons advies: investeer liever iets meer in een goede machine.

Ben je van plan de snijmachine maar heel af en toe te gebruiken, dan kun je best een goedkope(re) machine aanschaffen. Maar voor intensiever gebruik is het echt verstandig om te kiezen voor een duurdere papiersnijmachine die levenslang mee gaat.

Bepalend voor de aanschaf van een papiersnijmachine is natuurlijk de vraag waarvoor jij het apparaat wilt gebruiken. De beste papiersnijmachine is simpelweg de machine die jouw klus het beste klaart. Je hebt de keuze uit verschillende soort papiersnijmachines:

1. Rolsnijders

Rolsnijmachines

Rolsnijders voor A4 / A3 / A2 formaatRolsnijders zijn gemaakt om kleine hoeveelheden papier mee te s...

Rolsnijders zijn gemaakt om kleine hoeveelheden papier mee te snijden. Hoeveel vellen je in één keer kunt snijden, hangt sterk af van de dikte van het materiaal.

Voor een goed resultaat laat je de plastic exemplaren beter links liggen, die buigen namelijk door als je het papier wilt aandrukken; met een scheef snijresultaat als gevolg.

De beste rolsnijder heeft een metalen onderplaat, een stevige aandrukliniaal en een goede maatverdeling. Daarnaast moet het snijmechanisme natuurlijk van goede kwaliteit zijn. En van een goede rolsnijder kun je de snijkop gewoon los vervangen als deze versleten is.

Rolsnijders worden meestal gebruikt voor het snijden van A4 en A3 formaat. Soms ook voor A2 formaat. Deze compacte rolsnijders plaats je gewoon op een tafel of bureau.

Rolsnijders voor formaten groter dan A2 worden meestal geleverd op een staand frame, al dan niet verrijdbaar. Ook zit er vaak een (optioneel) opvangdoek onder om de tekening na het snijden netjes op te vangen zonder dat deze beschadigd raakt. Vaak gaat het om zogenaamde ‘plots’ van affiches, bouwtekeningen of gedetailleerde schema's, dus het is belangrijk dat de tekening niet beschadigt bij het invoeren en aandrukken.

De betere rolsnijders voor grootformaat zijn uitgerust met een zelfscherpend hardstalen rondmes. Wij hebben diverse merken en modellen in ons assortiment, ook elektrische uitvoeringen die tot wel 4,5 mm dik materiaal kunnen snijden.

2. Hefboomsnijders

Snijtafels - Hefboomsnijders

Snijtafels / StapelsnijdersOm een dikkere stapel papier of ander materiaal te snijden, heb je een st...

Een hefboomsnijder of bordschaar is ideaal voor het in één keer snijden van maximaal 20 vellen A4- of A3-papier (80grs). Je kunt er zowel papier, karton als ook folie mee snijden.

Een goede bordschaar beschikt over een boven- en ondermes van gehard staal, over een goede instelbare aanleg en een goede schaalverdeling. Kaarsrecht snijden zonder inspanning gegarandeerd.

Veiligheid staat voorop, dus een stevige afdekkap is een must voor elke bordschaar.

3. Snijtafels & stapelsnijders

Snijtafels - Hefboomsnijders

Snijtafels / StapelsnijdersOm een dikkere stapel papier of ander materiaal te snijden, heb je een st...

Om een dikkere stapel papier of ander materiaal te snijden, heb je een stapelsnijder nodig, want bordscharen en rolsnijders zijn alleen geschikt voor kleinere hoeveelheden.

Met een goede stapelsnijder wordt het te snijden materiaal eerst samengeperst en vervolgens met een scherp mes rechtstandig gesneden.

Duurzaamheid en veiligheid staan voorop bij de aanschaf van een goede stapelsnijder. Je hebt stapelsnijders die je handmatig kan bedienen, maar het overgrote deel werkt elektrisch.

Instapmodellen stapelsnijders voor bijvoorbeeld A3 formaat kun je op een tafel plaatsen, maar de meeste modellen staan op een stevig onderstel. Dat is geen overbodige luxe, want een flinke stapelsnijder kan wel 1000 kilo wegen. Bovendien heb je te maken met de Arbo-wetgeving die een juiste werkhoogte voorschrijft.

4. Rondhoekmachine

Wil je een boek, een rapport of andere grote hoeveelheden papier of karton van een mooie ronde hoek voorzien, dan is de rondhoekmachine jouw apparaat!

Wat is de beste papiersnijmachine?

De beste snijmachine is de machine die het beste past bij de manier waarop jij ermee gaat werken. Je hebt niks aan een rolsnijder als je pakken van 100 vel papier moet snijden en je hebt niks aan een stapelsnijder als je bouwtekeningen wilt snijden. Kies de machine die is gemaakt voor jouw klus.

Hoewel er sprake is van een relatief eenvoudige techniek, moeten de bewegende delen van een snijmachine absoluut spelingvrij zijn. Het mes moet bovendien van hard en dus hoogwaardig staal zijn gemaakt. Bepaal eerst op welk formaat je moet of wilt snijden en hoeveel en hoe vaak je dit gaan doen. Baseer op basis van die gegevens je keuze voor een nieuwe papiersnijmachine.

Onze best verkopende merken voor papiersnijmachines

Ideal
Ideal is een van de bekendste en oudste producenten van snijtafels en papiervernietigers. Topkwaliteit, messen van gehard Krupp-staal en uitstekende garantievoorwaarden zijn kenmerkend voor dit premium merk.

Rexel
Rexel staat voor 70 jaar ervaring met het ontwerpen en produceren van allerlei kantoortechnieken, waaronder papiervernietigers en snijmachines.

Maak gebruik van onze vakkennis

Vind je het lastig om de beste papiersnijmachine te kiezen die past bij jouw klus? Geen probleem, bel (045/52 29 311) of mail ons ( info@kantoorartikelen.nl). Wij helpen je heel graag persoonlijk verder.

P.S. Leuk weetje: De Fransman Guillaume Massiquot vond in 1844 de eerste snijmachine uit. De werking van de Franse guillotine inspireerde hem tot het bedenken van een apparaat, waarmee je grote stapels papier in één keer kaarsrecht kunt afsnijden. Niet zo gek, dat de papiersnijmachine in Engelstalige landen vaak ook nog wel ‘paper guillotine’ wordt genoemd.

Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog