Epic Laser Qwerty: dit virtueel toetsenbord past in je achterzak

Publicatiedatum: 18 mei 2022 17:17:40

Tips: zo print je de mooiste vakantiefoto's


De zomervakantie zit erop en je bent waarschijnlijk thuis gekomen met tientallen, zo niet honderden vakantiekiekjes. Van de mooiste en leukste foto’s geniet je vooral als je ze regelmatig ziet. Dus... printen die hap! In deze blog vind je onze tips hoe je zelf de beste afdrukken van jouw mooiste vakantieherinneringen maakt.

Zoals gezegd, van de allermooiste foto’s geniet je het meest als je ze geregeld ziet (zonder eerst te hoeven zoeken). Als je tijdens je laatste vakantie heel veel foto’s hebt gemaakt die je wilt printen, dan is het makkelijker en voordeliger om ze via een online printservice te laten afdrukken. Maar... zelf printen is natuurlijk ook nog steeds een optie. Voorwaarde is dat je een redelijke printer hebt én dat je het juiste papier gebruikt.

Met de meeste printers kun je best mooie foto’s printen. Je moet dan wel in het afdrukmenu van de printer de juiste instellingen gebruiken. Kies:
• afdrukken in hoge of fotokwaliteit
• het juiste papierformaat
• en de juiste papiersoort

Waar moet je verder op letten?

1. Zorg ervoor dat je printer in goede conditie is

Laat je printer vlak voor het printen voor de zekerheid het reinigingsprogramma doorlopen en - indien mogelijk - het kallibreerprograma. Dit vind je allemaal in je printermenu of op de printer zelf.

2. Zorg voor de beste inkt

Printers met imitatie-cartridges printen foto’s nog wel eens in afwijkende kleuren. Met originele cartridges ben je verzekerd van de beste kleurkwaliteit. En ja, het wordt dan wel iets duurder, maar dan heb je ook wat.

3. Kies het juiste fotopapier voor jouw printer

Een inkjetprinter heeft altijd speciaal papier nodig om foto’s te kunnen printen, anders ziet je foto er flets uit. Bovendien gaat het papier zwellen en bubbelen door het vocht van de inkt. Speciaal fotopapier voor inkjetprinters is wat zwaarder en heeft een speciale fotocoating die het vocht uit de inkt absorbeert en het pigment accentueert. Bovendien geeft deze coating een mooie glans.
Tip: leg na het printen de foto’s niet meteen op elkaar, dan plakken ze aan elkaar vast; de inkt moet eerst volledig drogen.

Laserprinters werken met tonerpoeder in plaats van inkt en kennen het hierboven beschreven vochtprobleem niet. Toch is dikker papier gewoon mooier en praktischer. Ook voor laserprinters bestaat er speciaal fotopapier met een mooie coating van zijdeglans of hoogglans.

Tips voor zowel inkjet- als laserprint-fotopapier

* Let in alle gevallen goed op aan welke kant je het papier kunt gebruiken. Sommige soorten fotopapier zijn slechts aan één zijde gecoat.

* In de gebruiksaanwijzing van je printer vind je het maximale papiergewicht dat jouw printer aankan. Dat varieert meestal van 160 tot 250 grs. Gebruik je te dik papier, dan kun je het doorvoermechaniek van je printer beschadigen.

* Voor een goed resultaat is het niet noodzakelijk dat je papier koopt van hetzelfde merk als je printer. Printerfabrikanten produceren zelf geen papier, dus de kans is groot dat ze allemaal bij dezelfde papierfabrieken inkopen. Kijk daarom vooral naar de juiste specificaties en een scherpe prijs.

* Fotopapier is te krijgen in de maten 10x15cm (fotoformaat), A4, A3 en A3+ en SRA3. De laatste twee maten kun je niet met gewone thuis- of kantoorprinters verwerken, dit zijn formaten voor de grafische industrie.

Tot slot een laatste tip: als je de achterkant van je foto van niet-permanente plakkers of photomount lijmspray voorziet, kun je ze bijna overal op plakken en gemakkelijk weer verplaatsen.

Veel succes met onze tips! Deel je jouw allermooiste vakantiefoto met ons op Facebook?!

Leestip: 5 Tips om je printer gelukkig en in leven te houden