0 Vergelijken
 • Persoonlijk advies op werkdagen van 8:30 tot 17:00
 • Door klanten beoordeeld met een 8.9
 • Gratis verzending vanaf € 65 (excl. btw)
Nieuwe PC uitkiezen: waar moet je op letten?
06 jul 2020

Het wordt weer warmer buiten. Hét moment waarop je eraan wordt herinnerd dat ‘het oude beestje’ op je bureau niet meer de jongste is. Want hoe ouder je PC, hoe lastiger het wordt om het apparaat koel te houden. Maar dat is nog niet alles: programma’s worden zwaarder, stof verstopt de koelgaten en het koelsysteem verliest aan kracht. Tijd om eens na denken over nieuwe hardware? Waar moet je over nadenken als je een nieuwe PC gaat uitkiezen? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Nieuwe hardware uitkiezen kan lastig zijn, zeker als je niet technisch onderlegd bent. Helaas bestaat er niet één advies voor iedereen. De vraag wat de beste keuze is voor jou, is afhankelijk van jouw individuele situatie. Daarom zetten wij hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Waar moet je over nadenken als je hardware aan vervanging toe is?

Besturingsystemen & software

Laptop of vaste PC?

Ultralichte & klein of grote laptop?

Desktop, mini-pc of all-in-one?

Budget & vervanging

 

1.Besturingssystemen & software

 

De bedrijfssoftware die je (hoofdzakelijk) gebruikt, draait mogelijk niet op alle systemen.

Veruit de meeste software draait op Windows. Je kunt wel voor Apple kiezen, maar later blijkt wellicht dat jouw software hier niet geschikt voor is en/of dat je mogelijk nieuwe (dure) licenties moet aanschaffen. In dat geval is Apple dus niet de beste keuze voor jou.

Daarnaast werken veel mensen in de cloud. Jouw cloudleverancier vertelt je dat je met elk besturingsysteem kunt inloggen en dat het daarna op Windows werkt.

Wat cloudleveranciers er echter niet bij vertellen, is dat er emulatie plaatsvindt van Windows naar Apple. Een Windows PC naar Windows cloud zal altijd minder invoervertraging hebben en daardoor responsiever zijn op jouw input.
@Max: conclusie? M.a.w.: wat is je advies?

Sommige besturingssystemen zijn sneller dan andere, maar door snellere hardware merk je dit nauwelijks in de praktijk. Apple (@Max: de PC of het besturingssysteem) is in de kern misschien sneller, maar ondersteunt ook minder apparaten. (@Max: wat bedoeling met deze toevoeging achter de komma? En welke conclusie moet ik daaruit trekken als lezer? EN: bepaalt het besturingssysteem de snelheid van de computer? Een behoorlijke digibeet (voor wie je deze tekst schrijft) begrijpt wellicht niet wat je met deze info wil zeggen.

Als snelheid een belangrijke factor is, dan blijft Linux koning.

ChromeOS van Google timmert hard aan de weg, maar is minder geschikt voor zakelijke gebruikers. Het heeft niet dezelfde ondersteuning als Windows. Als je dan toch iets anders wilt dan Windows kies dan Linux of Apple OSX.

Daarnaast kan het overstappen naar een ander besturingssysteem erg tijdrovend en kostbaar zijn. Vraag je af of die mooie Mac of dat goedkope Chromebook dat waard is. Stel je maar eens voor wat zo’n moeizame overstap doet met de productiviteit en het stress-lever van jouw semi-digibete collega’s…

 

2.Laptop of vaste PC?

Veel bedrijven investeren steeds vaker in laptops. Dit lijkt een logische zet, omdat het werknemers tevens in staat stelt om thuis te werken. Bovendien lijkt het een goedkope oplossing. Echter, in de praktijk is lang dat niet altijd het geval.

 

5 Redenen voor PC’s in plaats van laptops:

 1. Als je meer dan 1/5 van de tijd thuis werkt, dan moet je thuiswerkplek aan de eisen van de ARBO-wet voldoen. Een laptop voldoet hier niet aan, dus moeten er alsnog een of meer beeldschermen worden aangeschaft voor die thuiswerkplek (van jouw werknemer).
 2. Laptops koelen minder goed en verouderen daardoor sneller.
 3. Laptops zijn duurder dan PC’s met dezelfde specificaties.
 4. Laptops zijn gevoelig voor diefstal, datadiefstal en beschadiging.
 5. Laptops staan in het zicht en nemen ruimte op het bureau in.

3 Redenen voor laptop in plaats van een PC:

 1. Een laptop neem je gemakkelijk mee onder je arm naar vergaderingen, naar afspraken buiten de deur en naar collega’s.
 2. Als je veel onderweg bent, dan is een laptop een must.
 3. Een laptop kan ook als extra scherm dienen.

 

Voor mensen die veel en vaak mobiel zijn, adviseren wij absoluut een laptop.

Voor werknemers op kantoor adviseren wij een vaste PC.

Tip: Als je in de cloud werkt, maak dan bijvoorbeeld laptop-poule. Wie een keer een laptop nodig heeft, kan er een lenen en gebruiken. Zo ging dat ‘vroeger’ ook en eerlijk is eerlijk; het blijft een slimme oplossing.

 

 

3.Ultralicht & klein of grote laptop?

Laptops zijn tegenwoordig in alle denkbare maten en gewichten beschikbaar.

Verleidelijk is Apple’s MacBook Air of een Ultrabook met Windows: dun, licht, langzaam, maar mooi. Het lijkt aantrekkelijk, maar… zo’n vederlichte beauty heeft ook z’n prijs (in figuurlijke zin).

 

Voor- en nadelen van een ultrabook

+ Mooie materialen om het licht maar stevig te maken
+ Stijlvol
+ Licht
+ Compact

 • Mindere prestaties omdat de warmte minder goed weg kan
 • Vaak geen numpad
 • Kleiner scherm
 • Minder diep toetsenbord waardoor het minder prettig typt

 

 

Een ultrabook is een aanrader als je continu onderweg bent en je laptop niet zo vaak nodig hebt voor je werk. Het apparaat wordt vaak vervoerd en is dankzij zijn lage gewicht geen grote last.

Werk je met grote regelmaat aan je PC, dan adviseren wij een ‘echte’ laptop en met name een exemplaar gericht op zakelijke gebruikers. Deze hebben vaak een toetsenbord met diepere aanslagen en een numpad. Tevens werkt een groot scherm een stuk prettige dan een klein ultrabook-schermpje.

 

4.Desktop, Mini-pc of All-in-one?

Een desktop is een reguliere PC-kast.
Een Mini-PC is in principe hetzelfde, maar dan kleiner.
Een All-in-one is een monitor en PC in één, bijvoorbeeld een iMac.

Alle drie varianten hebben hun voor- en nadelen. De keuze is niet eenvoudig:

Desktop

Mini-pc

All-in-one

Voordelen:

Goedkoper.

Prijs-prestatie verhouding.

Geschikter voor zware taken.

Voordelen:

Kan op monitor of -arm geïnstalleerd worden.

Klein.

Voordelen:

Geen kabelspaghetti.

Uitstraling.

Nadelen:

Kabelspaghetti.

Formaat.

Nadelen:

Kans op kabelspaghetti als het niet goed wordt afgewerkt.

Minder snel.

Nadelen:

Bij enkel onderdeel kapot moet het geheel gerepareerd worden.

Minder snel.

Geschikt voor:
algemeen en extra zware doeleinden (bijvoorbeeld videobewerking).

Geschikt voor:
zakelijke gebruikers die meer ruimte willen, maar vervangbare elementen heeft.
Voor (interactieve) TV’s.

Geschikt voor:

Thuiswerkers of bedrijven die een bepaalde stijl willen uitstralen.

 

 

5.Specificaties

Computers hebben verschillende onderdelen met benamingen, snelheden en heel veel technische termen. Het is best verwarrend om hier wijs uit te worden. Dit wordt nog eens extra lastig gemaakt door fabrikanten. Onderdelen krijgen per merk en zelfs per model meer of minder stroom, waardoor ze minder goed presteren. Om hier toch enige duidelijkheid over te geven, hebben we een korte lijst met tips gemaakt:

Snelheid: als je in de cloud werkt is dit minder relevant. Kijk anders naar een AMD Ryzen 5, Intel i5 of Intel i7 Processor. De snelste zijn AMD Ryzen 7 of Intel i9.

Schijf: een SSD is een must voor elk bedrijf. Voordelen: de opstarttijden zijn sneller en updates worden sneller geïnstalleerd. Zelfs als je in de cloud werkt, is dit een zeer aan te raden keuze of upgrade.

Werkgeheugen: 8GB is een minimum, 16GB is een mooie luxe. Besturingssystemen worden steeds zwaarder. Het prijsverschil met 4GB is nihil, dus kies zeker voor 8GB en liever nog 16GB.

Processor: Voor cloudwerkers is dit niet relevant. Voor mensen die buiten de cloud werken, is een 4-core of liever nog een 6- of 8-core meer geschikt. Denk hierbij aan:

 • Intel i-5, i7 en i9.
 • AMD Desktop 3600 en hoger.
 • AMD Notebook 4500U en hoger

Schermresolutie: 1920x1080 is voldoende voor de meeste beroepen op een laptopscherm. UltraHD of 4k is pas nodig vanaf grote, losse beeldschermen. Zeker niet voor laptops.

Schermformaat: Kies minimaal 24, en zelfs liever 27 inch. Overweeg je 2 beeldschermen? Kijk dan naar Ultrawide monitoren zoals de LG29 en LG34 serie. Dat zijn als het ware twee kleine beeldschermen aan elkaar.

 

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij de keuze van jouw computer(s).

 

 

6.Investering & vervanging

Het is natuurlijk zaak dat je weet hoeveel je hebt te besteden. Dat maakt het keuzeproces al iets eenvoudiger. Maar… voordat je je uitsluitend laat leiden door de prijs, denk vooral na over de potentiële winst die er te behalen valt.

Voor een tuinarchitect hebben wij bijvoorbeeld een PC samengesteld, die ervoor zorgt dat het renderen van hun 3D modellen aanzienlijk sneller gaat; daardoor kan de productie aanzienlijk worden verhoogd.

De aanschaf van hardware is een investering; die computers zijn als het ware gereedschap. Hoe beter en sneller die tools, hoe productiever en effectiever jouw mensen kunnen werken. En dat is pure winst.

Levensduur
De levensduur van een computer ligt tussen de 3 en 7 jaar. Dit wordt onder meer beïnvloedt door de warmte. De regel is: hoe warmer het apparaat wordt, hoe sneller hij degradeert. Bij een compacte machine, zoals een laptop, degraderen de accu, de processor en de videokaart.

Tot slot: denk ook na over reserve-hardware. Het is namelijk altijd mogelijk dat een apparaat kapot gaat. En: als je over het algemeen een reguliere bezetting hebt, bestaat de kans dat er geen PC vrij is. Koop daarom altijd een reserve PC of laptop die in tijden van nood direct kan worden gebruikt. Een collega die een dag niet kan werken, kost je in omzetderving bijna hetzelfde als een goedkope PC of laptop.

 

Veel succes met onze tips.

Kom je desondanks zelf niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij de keuze van jouw computer(s).