0 Vergelijken
  • Persoonlijk advies op werkdagen van 8:30 tot 17:00
  • Door klanten beoordeeld met een 8.9
  • Gratis verzending vanaf € 65 (excl. btw)
Niet iedereen wil na de coronacrisis weer terug naar de kantoortuin zoals ie was
15 jun 2021

Vele willen na de coronacrisis weer terug naar kantoor, maar niet naar de kantoortuin zoals ie was. Het bedrijfsleven wortstelt met de vraag hoe verder als we weer terug naar normaal kunnen ?

We hebben in de afgelopen corona periode al heel veel opdrachtgevers bijgestaan met het ontruimen, verhuizen & herschikken van kantoren. En dan nu weer klaar maken voor de terugkomst naar aanleiding van de actuele corona maatregelen, die voorzien in meer vrijheden.

Nu leveren wij al jaren aan zzp-ers, mkb(+) en big company’s. En eigenlijk hebben de meeste kleinere mkb bedrijven meteen na de eerste lockdown orde op zaken kunnen stellen. Daarentegen geldt overduidelijk hoe groter de bedrijven en diens kantoortuinen, hoe groter de uitdagingen worden.

Laten we het eens anders bekijken;

Een kantoortuin is een werkplaats. En ‘n werkplaats vraagt om de juiste omgeving en de juiste middelen om zo efficiënt en prettig mogelijk te kunnen werken. De grote laadpoort nabij de autoweg, de juiste gereedschappen, enzovoorts. Bij een kantoor is die basisvraag niet anders ! Een aantrekkelijk gebouw, leuke functionele ergonomische en ‘n veilige corona proof inrichting, fijn binnenklimaat, power wifi, lekkere koffie, goede printers, grote smartborden….Need I say more ?!

Als we dan in die werkplaats ook nog fijne collega’s tegenkomen en daar inspirerend leiderschap aantreffen dan is het zelfs een top kantoor !

Maar in die kantoortuinen word je afgeleid en ben je minder productief zijn veel gehorde argumenten. Welnu voor 13 maart 2020 spraken we over het nieuwe werken en probeerden werkgever en werknemer opnieuw balans te zoeken tussen de overeengekomen afspraken, tijdstippen waarop werkzaamheden gedaan werden en waar je die kon verrichten.

Na 13 maart 2020 is thuiswerken de publieke norm geworden. En daar slaan we door… Het is zondermeer goed te bezien welke faciliteiten nodig zijn om efficiënt en gelukkig te kunnen werken en presteren. In de regel hoort daar maar al te vaak ook een kantoor bij, want waar werk je in vredesnaam zonder echte menselijke interactie met je collega’s bijvoorbeeld bij de koffie automaat of de vrijmibo ? De kantoortuin daarentegen heeft nu eenmaal iets van ‘intensieve menshouderij’. Op zo min mogelijk vierkante meters, zoveel mogelijk mensen aan het werk zetten. Toch lachwekkend dat je ‘n geluidswerende koptelefoon moet opzetten, terwijl je juist naar kantoor gaat ten behoeve van de betere communicatie ??

Door het verplichte thuiswerkexperiment in coronatijd zien we dit als een perfect moment om de kantoortuin te overdenken. Activity-based werken – dat wil zeggen dat de plaats van een werkplek kan worden gekozen naar de behoefte en de taak van de werknemer. De definitie van een werkplek gaat dan verder als alleen een bureau. Het kunnen ook concentratieruimtes, vergaderruimtes, ontvangst, videoconference rooms, ontspanruimtes, enzovoorts zijn. Als je dan kantoor (een moderne ontmoetingsplek) en thuiswerkplek in de mix mogelijk maakt, kom je op weg. Kijk dan naast de middelen die nodig zijn ook goed naar de geschiktheid van het type werk en de rol tussen werknemer en werkgever (want vele personen zijn er gewoon nog niet toe aan om op afstand te worden bestuurd of juist aan te sturen).

We zien ook dat de productie bij een aantal bedrijven omhoog ging en bij anderen juist naar beneden. Dat zegt iets over de cultuur van je bedrijf en hoe je georganiseerd bent. Terug naar ‘normaal’ is een gegunde maar ook broodnodige discussie voor alle betrokkenen, een grote kans om het samen beter te organiseren. Jammer dat de overheid niet inziet dat het wel de allerhoogste tijd is duidelijke transparante moderne regelgeving te verschaffen rondom het thuiswerken. Want die zal zondermeer helpen de discussie te houden over de echte inhoud, namelijk zo efficiënt en gelukkig mogelijk te kunnen werken, met dank aan de juiste georganiseerde faciliteiten en afspraken.

Bel, mail, of app ons gerust als je vragen of opmerkingen hebt. We helpen je zondermeer graag verder.

 

Werk ze Nederland !

 

 

Namens KantoorArtikelen.nl

Igor Soons

Juni 2021