0 Vergelijken
  • Persoonlijk advies op werkdagen van 8:30 tot 17:00
  • Door klanten beoordeeld met een 8.9
  • Gratis verzending vanaf € 65 (excl. btw)
Boontjes branden bij Koffiebranderij Peeze
06 feb 2020

Boontjes branden bij Koffiebranderij Peeze

Onze koffiespecialist Jörgen Sweers doet in deze blog verslag over een bezoek aan onze leverancier van de lekkerste en duurzaamste koffie, Koffiebranderij Peeze in Arnhem. 

Een tijdje geleden presenteerden wij al vol trots onze nieuwe leverancier van de lekkerste en duurzaamste koffie en thee: Koffiebranderij Peeze, een oer-Hollands bedrijf dat sinds 1879 ervaring heeft met het branden van koffiebonen. Nu zijn wij op grond van de nodige koffieproefrondjes bij KantoorArtikelen.nl allang 100% overtuigd van de kwaliteit van Peeze, toch was de tijd rijp voor een officiële proeverij bij Peeze zelf. En dus vertrokken wij op 6 februari jl. met een delegatie van 5 man richting Arnhem voor een persoonlijk bezoek aan de duurzaamste koffiebrander van Nederland. Ons verslag.

Dat ruikt lekker!
Op het bedrijfsterrein waar Peeze is gevestigd, ruik je de koffie al van ver. Bij het oprijden van het Peeze-arsenaal, zagen we meteen diverse pilaren met zonnepanelen en een elektrische auto bij een laadpaal. So far so good! Eenmaal in de ontvangsthal zien we grote elektronische infoborden, waar het gas-, water- en stroomverbruik nauwkeurig op wordt weergegeven. Verder lijkt het een heel normaal bedrijfspand tot we het Experience-centre binnenlopen; een grote zaal in natuurlijke kleuren met levensgrote detailfoto’s als behang op de muren. Foto’s die alleen maar met koffie en natuur te maken hebben. In het midden van de ruimte een mooie bar met state-of-art espresso-apparatuur, bediend door de bijzonder gastvrije en charmante barista Wendy.
Onder het genot van een espresso, caffè crema of cappuccino bekijken we vol bewondering alle mogelijke koffiemachines die Peeze onder andere via ons levert aan horeca en kantoren. Ze hebben een eigen technische dienst, waarmee bedrijfszekerheid voor de klant een feit is. Peeze-directeur Paul Van der Hulst vertelt bevlogen over de historie van Peeze. Al meer dan 135 jaar een kleine, maar dappere en vernieuwende branderij.

Duurzaam staat niet voorop… of toch?
Peeze heeft als missie om koffie van de allerbeste kwaliteit te leveren. Als mooie bijkomstigheid zijn ze er bij Peeze achter gekomen dat de manier waarop ze dit bereiken heel duurzaam is. Om te beginnen doet Peeze uitsluitend zaken met coöperaties, zodat kleine boeren een faire kans krijgen. Verder betaalt Peeze de koffieboeren een hogere prijs dan andere branderijen, omdat ze uitsluitend de rijpe koffiebonen willen hebben. Dus in plaats van in één keer de hele oogst binnen te halen (waar onvermijdelijk onrijpe en overrijpe bonen tussen zitten), gaat de koffieboer nu vaker de plantage op om de beste bonen te oogsten. Peeze koopt uitsluitend Arabica bonen. Robusto bonen zijn weliswaar goedkoper, maar geven lang niet zo’n fijne smaak. Bij Peeze ontbreekt de beruchte bittere Robusto bijsmaak, zodat je eigenlijk geen melk of suiker meer in je koffie hoeft te gebruiken. Ook helpt Peeze de boeren met allerlei maatschappelijke projecten.
De thee van Peeze komt uit Sri-Lanka. Net als de koffie verpakt in milieuvriendelijk pakmateriaal. Zelfs de thee met smaakjes, zoals citroen of rooibos bevatten geen onnatuurlijke toevoegingen. De smaak is zo overweldigend, dat we merkten dat suiker in de thee afbreuk deed aan de smaak! Ook hier betaalt Peeze een faire prijs, zodat de boeren die lekkere thee blijven verbouwen en niet in de verleiding komen om dat te verbouwen.
Last but not least: het transport van de Peeze-producten tot en met bij de klant gebeurt klimaat-neutraal. Je merkt dat duurzaam denken en doen gewoon in het DNA van dit bedrijf zit en dat past weer perfect bij KantoorArtikelen.nl

Boontjes branden
Peeze is in Nederland een van de weinige branderijen, waar de bonen dubbel worden gebrand. Door deze trage branding krijgen de bonen nóg meer aroma. En aangezien bonen uit verschillende landen ook verschillende brandprocessen verlangen, worden de melanges pas ná het branden samengesteld. Peeze brandt alleen bonen waar op dat moment vraag naar is, zodat de voorraad beperkt is. Zo krijg je altijd superverse koffie. Immers, koffiebonen verliezen smaak naarmate ze langer worden opgelagen. Wij hebben zelf ook bonen mogen branden, wel zes verschillende soorten. Het is ongeloofelijk wat voor smaakverschil je alleen al krijgt door een boon iets langer of korter te branden, laat staan de smaakverschillen die er zijn tussen de verschillende soorten bonen. Ethiopische bonen zijn heel erg krachtig, terwijl de Braziliaanse en Peruaanse bonen weer heel zacht van smaak zijn.

Het is mooi om te zien hoe verliefd de medewerkers van Peeze nog steeds naar een mooie gebrande koffieboon kunnen kijken en hoe intens ze kunnen genieten van een goede kop koffie. Kortom, ons bezoek aan Peeze heeft bevestigd wat we al dachten; met Peeze koffie bieden wij jullie niet alleen de duurzaamste maar ook vooral de allerbeste koffie en thee!

Jörgen Sweers

Thema's